Your browser is not supported for the Live Clock Timer, please visit the Support Center for support.
Do góry

Wrzos – roślina ozdobna i lecznicza

Wrzos jest rośliną nie tylko ozdobną, ale także leczniczą. Surowcem zielarskim są zarówno kwiaty jak i części zielone tej rośliny. Zawiera między innymi: flawonoidy – kwercytynę posiadającą działanie przeciwalergiczne i mirycetynę o właściwościach przeciwutleniających. Inne pożyteczne substancje, które zawiera wrzos to arbutyna o działaniu dezynfekującym, dlatego ziele wrzosu stosuje się przy leczeniu zakażenia dróg moczowych. Preparaty z kwiatu wrzosu hamują rozwój bakterii, pobudzają wydzielanie soków trawiennych, działają rozkurczowo, moczopędnie, przeciwreumatycznie, regeneracyjnie. Zawarte w roślinie garbniki wykorzystywane są do leczenia biegunek i stanów zapalnych. Jednak należy pamiętać, że działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne tej rośliny aktywizuje się tylko w środowisku alkalicznym (zasadowym). Cenione w kosmetyce kwiaty wrzosu bogate są w hydrochinon – substancję usuwającą przebarwienia (nie dopuszcza do reakcji enzymatycznych, prowadzących do wytworzenia melaniny). Dla osób dbających o urodę zaleca się stosowanie herbatki z kwiatu wrzosu (wewnętrznie i zewnętrznie do przemywania twarzy i okolic dekoltu) lub naparu (zewnętrznie w postaci kąpieli, płukanek włosów), ponieważ wrzos zawiera między innymi krzem i potas. Krzem zapobiega nadmiernemu wypadaniu włosów i łamaniu się paznokci. Natomiast potas, wchłaniany w przewodzie pokarmowym, w jelicie cienkim, przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, przewodu pokarmowego i układu krążenia.

Wrzos bywa też stosowany w chorobach układu ruchu, jak np. bóle stawowe, gościec oraz dolegliwościach skórnych. Substancje gorzkie, jakie zawiera wrzos, usprawniają wydzielanie żółci i soków żołądkowych. Wpływają na procesy trawienne i regulują apetyt.

 

 

Miód wrzosowy dzięki zawartości olejków eterycznych jest raczej gorzkawy i ma ostry smak. Posiada właściwości antyseptyczne, co znajduje zastosowanie zarówno przy leczeniu chorób układu pokarmowego jak i przy przeziębieniach. Stosowany zewnętrznie wchodzi w skład kosmetyków, np. maseczek i kremów o działaniu ściągającym i napinającym skórę. Miód wrzosowy znalazł również zastosowanie w leczeniu chorób oczu, serca i prostaty.

 

Źródło zdjęcia głównego: zdjęcie Autora
Źródlo pozostałych zdjęć: pexels

Kulturoznawca z wykształcenia. Ukończyła również Organizację Reklamy. Doświadczenie zawodowe zdobywała w szeroko rozumianej branży reklamy, będąc między innymi specjalistą ds. marketingu i reklamy oraz project managerem. Pracowała również w portalu internetowym Otokoclub.pl. Jako reporter ...