Your browser is not supported for the Live Clock Timer, please visit the Support Center for support.
Do góry

Wina bezalkoholowe – coraz częściej poszukiwane i cenione

Wino bezalkoholowe istnieje od ponad stu lat. W 1908 roku patent na prawo do produkcji wina bez alkoholu otrzymał uczony Carl Jung. Wynalazek nie doprowadził doktora do bogactwa i sławy. Wino bezalkoholowe jest wspaniałą alternatywą dla osób, które z różnych przyczyn nie powinny bądź nie mogą spożywać alkoholu. Są wśród nich kobiety w ciąży, matki karmiące, chorzy na nadciśnienie, miażdżycę czy cukrzycę. Również osoby prowadzące pojazdy, czy stosujące dietę. Z win bezalkoholowych korzystają także wyznawcy Islamu i innych religii, w których odbywają się świąteczne posty.

 

Ostatnio w sklepach pojawia się coraz więcej napojów bezalkoholowych mających zastępować tradycyjne alkohole, ale wina pozbawione procentów to nadal nowość. Zdania na temat jakości takich win są podzielone. Wino bezalkoholowe to propozycja dla tych, którzy nie mogą lub nie chcą pić alkoholu. Nagłaśnianie w mediach negatywnego wpływu alkoholu na zdrowie (dotyczy spożywania jego większych ilości) daje do myślenia. Wino bezalkoholowe to ukłon producentów w stronę wszystkich, którzy zdecydowali się ograniczyć lub całkowicie zrezygnować z picia napojów wyskokowych.

 

W Polsce wino bezalkoholowe kojarzone jest z owocowym szampanem dla dzieci, podczas gdy jest ono normalnym, prawdziwym winem poddanym procesom pozbawiającym je alkoholu. Produkcja takich napojów, uznana za przełom, to Spinning Cone Column, przypominająca produkcję win tradycyjnych. W odpowiednim momencie zanim zostaną zabutelkowane specjalna wirująca kolumna odwirowuje z nich alkohol. Technologię tę wykorzystuje się również przy produkcji kawy rozpuszczalnej. Kolumna z wirującymi stożkami korzysta z siły odśrodkowej w celu oddzielenia alkoholu, aromatów oraz wody. Po zakończeniu trwającego kilkanaście sekund w temperaturze do 30 stopni Celsjusza procesu zebrane i skroplone aromaty ponownie łączy się z wodą. Struktura wina natomiast pozostaje nienaruszona.

 

Zaletą wina bezalkoholowego jest brak etanolu, co w nadmiarze źle wpływa na zdrowie człowieka. Łatwiej też uchronić się od uzależnienia. Zmniejsza się ryzyko rozwinięcia niektórych chorób. Pomimo, że jest to produkty niszowy, zyskuje on coraz większe rzesze zwolenników. Przeciwnicy produkowania wina bezalkoholowego twierdzą, że do takiego produktu trzeba dodawać środki konserwujące, antyoksydanty i stabilizatory. Inną przyczyną niechęci są aspekty natury ekonomicznej, kulturowej, a także politycznej.

 

 

Wino bezalkoholowe może mieć wpływ na równowagę rynkową kraju, dlatego nie produkuje się go na dużą skalę. Dla wielu ludzi takie wino to nie wino. W słonecznej Italii według prawa włoskiego winem nie można nazwać napojów niezawierających alkoholu. Są to więc napoje bezalkoholowe na bazie moszczu winogronowego poddanego procesowi fermentacji, a następnie dealkoholizacji. Alkohol ma swój smak i wielu ludzi nie potrafi z niego zrezygnować, nie mówiąc już o prawdziwych koneserach win czy innych trunków. Trudno też wyobrazić sobie bezalkoholowe szampany i wina musujące, wermuty, czy whisky, a i te można już znaleźć na sklepowych półkach.

 

Tym, którym z alkoholem trudniej się rozstać, producenci polecają wina biologiczne, lub inaczej – organiczne na przykład niskoprocentowe musujące wino Organic Prosecco Spumante, łagodnie wytrawne. Zakwalifikowane do napoi luksusowych. Aromatyczny napój, w którym wyczuwalne są nuty jabłka, gruszki, śliwki i mirabelki, może stanowić wspaniały aperitif, pasuje też do sałatek i owoców morza. Ponadto do jego produkcji używa się mniej siarczynów, przez co jest zdecydowanie lżejsze i zdrowsze od tych nieorganicznych.

 

Organiczna uprawa winorośli wiąże się z całkowitym zakazem stosowania środków chemicznych. Wykorzystuje się jedynie środki pochodzenia roślinnego bądź zwierzęcego (organicznego). Czas przekształcenia winnicy zwykłej w winnicę biologiczną to okres około trzech lat. Uprawa taka objęta jest ścisłą kontrolą przez niezależne organizacje. Wśród tych najważniejszych jest Ecocert, która po spełnieniu norm i zasad przyznaje swój certyfikat.

 

Źródło zdjęć: pexels

Absolwentka Instytutu Dziennikarstwa i Nauk Politycznych Uniwersytetu Warszawskiego na Wydziale Mediów i Komunikowania Społecznego, a także Studiów Podyplomowych w dziedzinie Redakcji Językowej Tekstu. Ukończyła również Autorską Szkołę Muzyki Rozrywkowej i Jazzu na kierunku ...