Your browser is not supported for the Live Clock Timer, please visit the Support Center for support.
Do góry

Szkło – ważny element w serwowaniu napojów

Szkło to jedna z najstarszych substancji wynalezionych przez człowieka. Na najstarsze przedmioty wykonane z materiału przypominającego szkło natrafiono w Mezopotamii oraz w Egipcie, a ich wiek sięga sześciu tysięcy lat. Słynny kubek Faraona Totmesa III pochodzi z połowy drugiego tysiąclecia przed naszą erą. Unikatowe naczynie do dzisiaj zachwyca swoim wyjątkowym i niepowtarzalnym pięknem. Na przestrzeni wieków odgrywało ono bardziej lub mniej ważną rolę, czasami jednak popadając w zapomnienie. Po Egipcjanach wytwarzaniem szkła zajęli się Fenicjanie i Rzymianie, a później Wenecjanie. Dawniej na posiadanie szklanych naczyń mogli sobie pozwolić jedynie zamożni władcy, dzisiaj jest obecne w każdym domu. Dobre szkło wydaje czysty dźwięk i charakteryzuje się dużą twardością, jak również jest odporne na wszelkiego rodzaju zadrapania, czy uszkodzenia. Wysokiej jakości naczynia szklane, w tym także kieliszki powinny mieć dobrze wywarzony punkt ciężkości, co chroni je przed przechyleniem i przewróceniem.

Do każdego rodzaju serwowanych trunków używamy odpowiednio dobranych kieliszków, czy TEŻ szklanek. Czerwone wina, które potrzebują kontaktu z powietrzem, podajemy w większych i szerszych kielichach, tak aby degustujący je mogli podziwiać uwalniający się aromat i bukiet, często bardzo subtelny i delikatny. Białe schłodzone wina nalewamy do mniejszych kielichów, a wermuty i wina rose najlepiej zaprezentują się w rozszerzanych ku górze czaszach. Schłodzone wina trzymamy za nóżkę, żeby nie ogrzewać napoju, który lepiej smakuje podany właśnie w niskiej temperaturze. Kieliszki lekko zwężone ku górze to idealne rozwiązanie dla win wytrawnych i półwytrawnych. Węższy otwór świetnie sprawdza się podczas degustacji, ponieważ potęguje ich cierpki, owocowy smak, co jest niezwykle istotne dla tego rodzaju trunków. Kiedyś napełniano kieliszek do dwóch trzecich czarki, obecnie można nalewać je do połowy jego pojemności.

Do szczególnych napojów alkoholowych należą szampany oraz wina musujące, podawane zazwyczaj przy wyjątkowych okazjach i na wzniosłych uroczystościach. W czasach obecnych są one często napojami towarzyszącymi biesiadującym podczas całego przyjęcia. Dla tej kategorii win przeznaczone są kieliszki podkreślające ich niezwykłość i najlepiej prezentujące zjawisko ich musowania. Odpowiednie zatem będą kieliszki wąskie i wydłużone.

Podawane jako aperitif sherry, które od zawsze cieszy się ogromnym powodzeniem to mocne, białe wino z hiszpańskiej Andaluzji, występujące w czterech wariantach smakowych od wytrawnego po syropowo-słodkie w kolorach od jasno słomkowego do ciemno brunatnego. Historia sherry sięga trzech tysięcy lat historii Andaluzji oraz prowincji Kadyks.

 

 

Fino i manzanilla podajemy dobrze schłodzone. Według tradycji sherry podaje się w kieliszkach typu copita, w kształcie tulipanów, znacznie mniejszych od kieliszków do wina białego. Ten rodzaj szkła jest również odpowiedni do alkoholi typu whisky, którą podaje się też w prostych, szerokich szklankach z grubym dnem. W szklankach z grubym dnem serwujemy także dżin z tonikiem, bacardi itp.

Do nalewek najodpowiedniejsze będą małe kieliszki na wysokiej nóżce. Nalewka to pełen słodyczy, aromatu i koloru alkoholowy wyciąg z roślin podawany w temperaturze pokojowej. Alkohol wydobywa aktywne substancje zawarte w owocach i ziołach. Delektujemy się nim powoli, małymi łyczkami. Kieliszek wypełnia się do 2/3 wysokości. Nie jest nietaktem, jeśli gospodarz poczęstuje gości tylko jednym kieliszkiem.

Jeśli chodzi o likiery to przechowuje się je w szklanych wysokich karafkach, a podaje w kieliszkach z grubego szkła, opierających się na nóżce. Przeważnie mają wydłużone naczynie, wąskie u dołu, a rozszerzające się ku górze. Likiery mogą być serwowane w wielu odmianach, również jako składniki drinków. Podawany likier powinien mieć temperaturę pokojową, a wyjątek stanowią koktajle z ich dodatkiem. Zgodnie z zasadami savoir vivre likier wypada przynieść na tacy. Pierwszeństwo mają kobiety, od najstarszych, oraz honorowi goście, a później mężczyźni i tu także należy zachowywać zasadę starszeństwa.

Kieliszek do koniaku powinien mieć krótką nóżkę i szeroką, pękatą czaszę. Pomimo ich dużej pojemności, należy wlewać do nich jedynie niewielką ilość alkoholu. Degustujący trzymają kieliszek do koniaku za czaszę, co podgrzewa alkohol i wydobywa jego właściwy aromat.

Brandy jest to alkohol wysokoprocentowy, nazywany też wódką wytrawną. Powstaje w trakcie destylacji wina. Brandy podaje się w niskich, okrągłych kieliszkach na grubej, szerokiej nóżce.

Drinki i koktajle na bazie alkoholu, ale także te bezalkoholowe serwujemy w szklankach i według uznania gości z dodatkiem kostek lodu lub z lodem kruszonym. Koktajle alkoholowe przygotowuje się bezpośrednio przed spożyciem. Ważne żeby były odpowiednio zimne, spienione, ponieważ tylko takie spełniają swoje zadanie. Pije się je powoli, małymi łykami.

 

 

Short drinki, poza emulsyjnymi, zazwyczaj pije się bezpośrednio z kieliszka lub małej szklaneczki, bez rurki plastikowej. Long drinki to napoje przygotowywane w wysokich szklanicach i obowiązkowo podaje się je z rurką plastikową o dobrej drożności. Praktycznym i eleganckim akcentem są podkładane pod naczynie z drinkiem specjalne serwetki koktajlowe o średnicy 9-11 cm, które świetnie wchłaniają wilgoć ze zroszonego szkła.

Wódkę czystą natomiast pijemy w małych kieliszkach z nóżką lub bez niej, o niewielkiej pojemności od 25 ml do 40 ml. Luksusowe wódki schładza się do 6ºC, ponieważ zbyt ciepła wódka traci lekkość smaku oraz aromat. Należy pamiętać, że wódkę gatunkową serwujemy wyłącznie w kieliszkach z nóżką. Często popełnianym błędem jest zamrażanie wódki, gdyż zbyt zimny płyn nie pobudza kubków smakowych.

Istotne znaczenie we wszystkich przypadkach podawania napojów ma nie tylko odpowiedni kształt kieliszków, ale również przejrzystość szkła. Nawet jeśli będzie to tylko woda mineralna lub soki.

 

Źródło zdjęć: pexels

Absolwentka Instytutu Dziennikarstwa i Nauk Politycznych Uniwersytetu Warszawskiego na Wydziale Mediów i Komunikowania Społecznego, a także Studiów Podyplomowych w dziedzinie Redakcji Językowej Tekstu. Ukończyła również Autorską Szkołę Muzyki Rozrywkowej i Jazzu na kierunku ...