Your browser is not supported for the Live Clock Timer, please visit the Support Center for support.
Do góry

Smaki Mazowsza, czyli Mazowiecka Micha Szlachecka

Szlaki kulinarne odgrywają znaczącą rolę w podkreśleniu odrębności kuchni lokalnych, pokazują tradycje i sposób wytwarzania żywności. Z każdym z nich związana jest jakaś niezwykła historia, wzbogacona akcentami kultury danego regionu i panujących tam zwyczajów. Dla turystów ważny jest nie tylko smak, ale również klimat towarzyszący przyrządzaniu dań według starych receptur naszych przodków. W muzeach regionalnych, na które wykorzystuje się dawne wędzarnie, młyny, tłocznie lub suszarnie, odtwarza się pobudzające wyobraźnię klimaty charakterystyczne dla dawnej kuchni. Niektóre gospodarstwa wiejskie specjalnie stylizowane są na wzór tych z minionych epok właśnie po to, aby podkreślić smak i wyjątkowość serwowanych potraw. Warto poczuć ducha przeszłości schowanego w miedzianych rondlach, glinianych misach, emaliowanych garnkach lub piecach, gdzie palono drewnem.

Mazowsze jest odrębnym obszarem kulturowym państwa polskiego. Jego początek przypada na koniec IX wieku i lata wieku XX. Dzisiaj posiada bogatą tradycję kulinarną. Na jej zróżnicowanie wpływa wielokulturowość regionu. Obecnie Mazowsze dysponuje szeroką gamą dań zainspirowanych innymi obszarami. Charakteryzują ją niektóre elementy bliskie prostej, chłopskiej kuchni. Wśród dań wyróżniamy między innymi: potrawy po warszawsku, po kurpiowsku, a także łowickie.
Przykładem kilku tradycyjnych dla kuchni mazowieckiej dań są flaki po warszawsku, jak również zupa grzybowa po kurpiowsku oraz chlebowa baba z mąki żytniej i fafernuchy, czyli małe ciasteczka kurpiowskie. Nazwa tych wypieków wywodzi się z języka niemieckiego od słowa Pfefferkuchen. Oznacza ono ciasto pieprzowe, wypiekane na Kurpiach i na Mazurach na święto Trzech Króli. Ich kształt to kulki, prostokąty lub romby. Do ciasta dodaje się miód, marchew i pieprz, a także starty pasternak. Fafernuchami częstowano kolędników, dzieci, oraz gości, przybywających z wizytą.

 

 

Polska jest trzecim co do wielkości producentem piwa w Unii Europejskiej. Browary zabytkowe odgrywają bardzo ważną rolę w promocji regionu. W ostatnich czasach dużą popularnością cieszą się festiwale piwne, podczas których degustuje się piwo, prezentuje technologię jego wytwarzania, a także promuje browary restauracyjne.

Na Mazowszu znane są dwa wiodące szlaki kulinarne: Wielki Gościniec Litewski i Mazowiecka Micha Szlachecka.
Przez parę stuleci Wielki Gościniec Litewski był bardzo istotnym traktatem handlowym Rzeczypospolitej. Jedynym dotychczas w pełni uformowanym na obszarze Mazowsza kulinarnym szlakiem turystycznym jest obejmujący teren powiatu siedleckiego i sokołowskiego szlak zwany Mazowiecką Michą Szlachecką, a szerzej Szlak Folkloru i Smaków Mazowsza. Inicjatywa utworzenia szlaku kulinarnego leży po stronie trzech restauracji: Zaścianka Polskiego z Siedlec, obiektu turystycznego Retro Skibniew i Dworu Mościbrody.

Szlak ten to szlak kształtował się przez stulecia. W centrum Siedlec można odwiedzić wyjątkową restaurację „Zaścianek Polski”, gdzie warto spróbować wspaniałych dań, między innymi: pierogów szlacheckich, bęcwałów, kulebiaka z kapustą, kiszki ziemniaczanej oraz staropolskiego żuru, zrazów wołowych i bigosu. Szlak ten to wymarzone miejsce dla turystów. Spotkamy tam wiele atrakcji takich jak: warsztaty kulinarne, rękodzieła oraz wypiek „księżyców szlacheckich”. W ofercie przejażdżki bryczką, wędkowanie, rajdy i kuligi, a także pływanie łódką, czy biesiadowanie przy ognisku. Dodatkową atrakcją jest mini SPA i kąpiele w piwie. W miejscowych sklepach można kupić przysmaki z certyfikatem Kulinarnego Dziedzictwa Mazowsza. Miejsca, które warto odwiedzić, to stara Gorzelnia w Krzesku i Ludwisarnia Braci Kruszewskich znajdująca się w Węgrowie.

 

 

Produkty promujące region Mazowsza to na przykład: sójka mazowiecka i maciek mazowiecki. Mazowsze jest bogate w zasoby leśne i wodne, stąd też kuchnia tradycyjna zawsze obfitowała w dziczyznę, ryby, grzyby, jagody i miód. Wieś odżywiała się głównie mąką pszenną i żytnią, różnymi kaszami, grochem lub ziemniakami i kapustą. Wytwarzano też olej roślinny, słoninę, mleko, a także produkty mleczne. Z punktu widzenia Dziedzictwa Kulinarnego region Mazowsza posiada ogromny potencjał. Owocuje to świetnym wzrostem produkcji ekologicznej. Ich suma na Mazowszu to około 1000 gospodarstw.

Mazowsze zapoczątkowało tworzenie wyjątkowej oferty kulinarnej dla turystów. Potrzeba jednak czasu, aby ten region kraju mógł naprawdę rozwinąć skrzydła. Bazując na tradycji kuchni regionalnej, a także na szerokim wachlarzu specjałów lokalnych połączonych z rozmaitymi lokalnymi atrakcjami, do których należą zabytki i inne miejsca warte odwiedzenia ze względu na historię i rodowód, powstają nowe interesujące szlaki kulinarne. Produkty wytwarzane w taki sposób na pewno znajdą uznanie w oczach turystów, przyciągając coraz więcej miłośników kuchni regionalnych.

 

Źródło zdjęć: pexels

 

Absolwentka Instytutu Dziennikarstwa i Nauk Politycznych Uniwersytetu Warszawskiego na Wydziale Mediów i Komunikowania Społecznego, a także Studiów Podyplomowych w dziedzinie Redakcji Językowej Tekstu. Ukończyła również Autorską Szkołę Muzyki Rozrywkowej i Jazzu na kierunku ...