Your browser is not supported for the Live Clock Timer, please visit the Support Center for support.
Do góry

Herbatka dobra na wszystko

Nie ma to jak gorąca herbata w chłodne dni. Najczęściej degustujemy w herbatach owocowych lub o właściwościach regenerujących czy oczyszczających. Najbardziej popularnymi są zielone i białe. Jak się okazuje, te dwa gatunki herbat są popularne na całym świecie. Szczególnie celebrowane są w krajach azjatyckich, gdzie stanowią najważniejszy składnik dnia codziennego.

Herbaty należy parzyć w temperaturze od 65 do 80°C przez 3 minuty w zależności od rodzaju liści. Mają niesamowite właściwości lecznicze, dlatego ich picie polecają nawet lekarze. Zielona herbata wzmacnia odporność organizmu i oczyszcza go z toksyn, obniża ciśnienie tętnicze krwi i poziom cholesterolu, zapobiegając miażdżycy. Dodatkowo obniża poziom cukru we krwi, dlatego mogą ją pić cukrzycy.

Biała herbata usuwa złogi limfatyczne, przeciwdziała powstawaniu komórek nowotworowych oraz odmładza.
Ze względu na swoje właściwości herbaty mają zastosowanie w kosmetyce. Jako silny neutralizator wolnych rodników występują w kremach o działaniu przeciwstarzeniowym. A kupując balsam antycellulitowy do ciała, również znajdziemy zieloną i białą herbatę, ponieważ skutecznie niszczą komórki tłuszczowe.

 

Źródło zdjęć: pexels

Biotechnolog, biolog, kosmetolog, szkoleniowiec z wieloletnim doświadczeniem. W branży kosmetycznej od 18 lat. Właścicielka gabinetu kosmetycznego Instytut Piękna. Współautorka (obok Zuzanny Sumirskiej) podręcznika Nowoczesne zabiegi fryzjerskie.